Als je een of meerdere woningen bezit, kun je denken aan verhuren. Dit doe je bijvoorbeeld omdat de woning vrij is en je er zelf (tijdelijk) niet in woont. Verhuren kan heel interessant zijn. Stel dat je zelf in het buitenland verblijft of je belegger bent in vastgoed. Verhuren is een goed idee, maar wat als je huurder niet betaalt?
De huurder vs. verhuurder
Voor een huurder kan het interessant zijn om te huren. Voordelen van huren boven kopen is bijvoorbeeld dat een huurwoning eenvoudiger op te zeggen is. Of dat onderhoud niet voor je eigen rekening is, maar voor de rekening van de verhuurder. Een huurder heeft wel plichten. Een daarvan is het betalen van de huur. Als je een huurwoning niet kunt betalen, moet je er niet aan beginnen. Maar dat is wellicht wat kort door de bocht. Misschien heb je een tijdelijke slechte financiële situatie en kun je de huur eenvoudigweg niet op tijd betalen. Wat als je als huurder niet betaalt? Dan heb je kans dat je op den duur uit je woning gezet wordt. Zorg dus voor een goede verstandhouding met de verhuurder!
Rechten en plichten
Een huurder uit een woning zetten kan uiteraard niet zomaar. Huurders hebben een bepaalde bescherming. Als de huurder niet betaalt kun je niet direct de voordeursleutel terugeisen. Zoek daarom eerst goed uit wat je rechten als verhuurder zijn. Eerlijk is eerlijk, de vraag naar huurwoningen is erg groot. Als je je woning verhuurt en de huurder betaalt niet, dan heb je liever een andere huurder. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Een beetje begrip voor de huurder is altijd fijn, maar dat begrip hoeft niet eindeloos te zijn. Als een huurder echt niet betaalt, mag je hem uiteindelijk op straat zetten. De gemiddelde verhuurder is immers geen filantropische instelling…
Een overeenkomst tussen huurder en verhuurder
Een goede huurovereenkomst kan problemen voorkomen. In een goed huurcontract zijn een aantal zaken opgenomen. Bijvoorbeeld wie de huurder en wie de verhuurder is, wat de huurprijs is en op welke datum de overeenkomst ingaat. Ook hoe een overeenkomst opgezegd mag worden, wordt in dit contract opgenomen. Er zijn een aantal situaties waarbij de huur opgezegd kan worden vanaf de kant van de verhuurder. Als de verhuurder zelf in de woning wil wonen bijvoorbeeld of als de woning verbouwd moet worden. Ook de huurder kan een huurcontract opzeggen. Stoppen met de huur betalen is niet de manier.
Om over na te denken…
Als je iets gaat verhuren, is waarschijnlijk je grootste angst dat de huur niet betaald wordt. Het is daarom zaak om goed in de gaten te houden wat er gebeurt. Check elke maand of er al betaald is, zodat je op tijd kunt informeren naar de reden van wanbetaling. Zorg ervoor dat de correspondentie aangetekend gebeurt. Daarmee kun je bewijzen verzamelen. Wat als een huurder niet betaalt? Dan heb je zaken te regelen. Wellicht zit je daar niet op te wachten, maar dat is het risico van verhuren. Bezint voor je begint…