Een leugentje om bestwil, soms is het écht nodig. Maar wat als je dat niet kunt omdat je simpelweg niet meer dan de waarheid kan zeggen? Dan krijg je ongemakkelijke situaties. Een ontwijkend antwoord is misschien een halve oplossing. Maar soms werkt het. We hebben een aantal voorbeelden voor je uitgewerkt.
Wat een lelijk ding!
Stel je schoonmoeder koopt een afgrijselijke jas. Ze vraagt enthousiast wat je ervan vindt, maar je wil haar niet beledigen. Als je enkel de waarheid kunt zeggen, dan roep je dus uit de grond van je hart: ‘Spuuglelijk!’ Dat is niet goed voor jullie onderlinge verstandhouding. Die gemiddeld genomen al op scherp staat in het geval van schoonmoeders. Dus in het gewone leven geef je een ontwijkend antwoord. Iets als: ‘Oh, heb je een nieuwe jas?’ gevolgd door: ‘Lekker weer is het hè? Die jas heb je niet nodig, vandaag.’ Je hebt niks oneerlijks gezegd en komt er goed vanaf. Zelfs als je enkel de waarheid kan zeggen. Het is immers de waarheid!
Leven op het spel
Altijd eerlijk zijn, kan eigenlijk niet. Stel dat je met een klein leugentje iemands leven kunt redden? Dan ga je toch gemiddeld genomen niet voor de waarheid. Het leugentje wordt in je hoofd goedgekeurd en je komt er mee weg. Behalve als je dus slechts de waarheid kán zeggen. Maar laten we het omdraaien. Door de waarheid te zeggen, kost het iemands leven. Is het dan jouw schuld dat diegene het niet overleefd heeft? Of is dat te verkopen met ‘de waarheid’? Tja, een lastige kwestie. Het is maar goed dat we niet altijd aan de waarheid vastzitten.
De brug stond open en mijn band was lek
Nog een voorbeeldje. Stel je moet naar een sollicitatiegesprek, maar je hebt je verslapen. Als je dan zegt: ‘Sorry hoor, ik lig nog in bed, ik ben blijkbaar dwars door mijn wekker geslapen,’ dan word je bij voorbaat niet aangenomen voor de baan. Je bent immers niet verantwoordelijk genoeg. Je komt je afspraken niet na. En je bent ook nog eens niet goed in prioriteiten stellen. Dus terwijl je je in sneltreinvaart aankleedt, stuur je een mailtje waarin je de tijd aanpast naar een paar uur eerder, met de tekst: ‘Mijn auto is stuk, ik kom met het openbaar vervoer. Ik doe mijn best om op tijd te komen.’ Een leugen. Misschien word je evengoed niet aangenomen. Maar je hebt tenminste een poging gedaan. Als je enkel de waarheid kunt zeggen, is het sowieso een verloren zaak.
Enkel de waarheid zeggen …
Op zich is altijd de waarheid vertellen heel nobel. Maar haalbaar is het niet. Bovenstaande voorbeelden zijn daar het bewijs van. Sommige leugentjes zijn maatschappelijk verantwoord. Anderen absoluut niet. De scheidingslijn is niet altijd even duidelijk. Neem dit advies aan: grote leugens komen altijd uit, hoe je het went of keert. Soms is het karma. Soms is het omdat niet iedereen met je leugens meegaan. Als je er een leugentje tegenaan gooit, zorg dan voor een cliché. Groot bedrog wordt dan door niemand gewaardeerd, maar als je levens, relaties en toekomstbeelden kunt redden, is veel toegestaan.