Hoe makkelijk zou het zijn als iedereen dezelfde taal sprak? Iedereen zou elkaar met een half woord begrijpen. Jammer genoeg is dat niet het geval en zal het nooit het geval zijn. Sterker nog: er schijnen maar liefst 6.800 gesproken talen op de wereld te zijn. Van al die talen staat de Nederlandse taal op plek 48. Maakt dat er 47 talen zijn die vaker gesproken worden dan het Nederlands. Dus laten we ons een beetje beperken: wat als je deze alle 48 kunt spreken?
In welke taal droom je?
Het schijnt dat als je meerdere talen spreekt, je ook in meerdere talen kunt dromen. Over het algemeen droom je in de taal van de dag. Spreek je de hele dag Frans, dan is de kans groot dat je die nacht in het Frans droomt. Zelfs niet Franssprekende personen, spreken in je droom ook Frans. Het kan ook zijn dat je als bijvoorbeeld Poolse over je thuisland droomt in het Pools terwijl je over je huidige plek droomt in de taal die daar gesproken wordt. Wat als je alle talen kunt spreken? Dan kun je dus ook in alle talen dromen.
Hoeveel talen spreekt men?
Als je meerdere talen spreekt, ben je een polyglot. Spreek je zo’n tien talen, dan word je een hyperpolyglot genoemd. Wat als je álle talen kunt spreken, dan word je misschien wel een olapolyglot genoemd. Ola betekent in het Grieks namelijk alles. Echter, alle talen spreken is onmogelijk dus is er ook geen term voor. Hoe eerder je talen aanleert, hoe beter. Zo is er een man in Macedonië die dertig talen spreekt en elke dag met zijn dochter van acht in gesprek gaat in diverse talen. Hierdoor is het kind al zes talen machtig. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met je kinderen diverse talen aanleren.
Wanneer spreek je een taal vloeiend?
Overigens wordt bij taalbeheersing uitgegaan van met elkaar kunnen communiceren, niet per se van vloeiend spreken. Het is een kwestie van een taal beheersen. Maar spreek je een taal vloeiend als je je op je vakantieadres kunt redden, al is het met hulp van handen en voeten? Dat is dus subjectief. Wat de een goed vindt, lijkt een ander minder goed te vinden. Er zijn qua taalvaardigheid ook nog een aantal onderscheiden te maken, neem leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en spreekvaardigheid. Wat als je alle talen spreekt, dan zijn er ook nog ingewikkelde vaktermen, die soms moeilijk te leren zijn. Je kunt je in dat geval bij de bakker prima redden. In het ziekenhuis wordt het een stuk ingewikkelder.
Waarom spreken sommige mensen maar één taal?
Wat als je alle talen kunt spreken? Dan ben je wellicht de enige op de hele wereld. Hoewel we tegenwoordig op school diverse talen leren, zijn er nog steeds veel mensen die maar één taal machtig zijn. Dit heeft vaak ook te maken met onzekerheid. Men weet best een paar woorden in een andere taal, maar voelt zich niet zeker genoeg deze uit te spreken. Dit komt omdat deze mensen bang zijn om fouten te maken. Wie zich hierin herkent, moet altijd onthouden dat het al knap is dat je de moeite hebt genomen om een andere taal machtig te worden.