Emigreren: voor de een droom, voor de ander een nachtmerrie. Maar stel dat je naar een ander land verhuist, waar moet je dan allemaal aan denken? Uiteraard is dat afhankelijk van hoe lang je van plan bent weg te blijven. Ga je studeren in het buitenland of ben je van plan je voor altijd te vestigen in je nieuwe thuisland?
Kleine letters
Veel studenten gaan na hun studie een jaar naar het buitenland. Hoewel dit bedoeld is voor tijdelijk, zijn er ook studenten die blijven hangen. Je kunt in dat jaar namelijk de liefde van je leven ontmoeten. Of voelen dat dit het land is waar je altijd al had willen zijn. Wil je een jaar in het buitenland werken? Dan moet je wellicht een werkvergunning hebben. Zoek uit welke regels gelden in het land waar je naartoe gaat. Ga je een jaar rondreizen, dan kan het ook zijn dat je bepaalde zaken op orde moet hebben. Kortom: wat als je naar een ander land verhuist? Dan moet je je verdiepen in de regelgeving in dat betreffende land!
Je huis verkopen?
Ben je al lang geen student meer, dan is verhuizen naar het buitenland wellicht wat meer rigoureus. Een student hoeft waarschijnlijk alleen zijn studentenkamer op te zeggen. Iemand die al langer de deur uit is en een koophuis heeft, denkt na over het verkopen van dat huis. Je kunt de woning ook een tijdje verhuren. Vooral als je nog niet zeker weet of dat emigreren voor altijd is. Als je verhuurt, kun je ook gemeubileerd verhuren. Dat maakt dat je niet gelijk alles moet verkopen of opslaan. Je kunt gewoon alles in de woning laten staan. Blijkt dat je toch voor altijd weg bent, dan kun je altijd nog de tweedehandsmarkt op met je spulletjes. En naar de makelaar voor je woning…
Wat zeg je?
Houd er rekening mee dat jouw diploma’s misschien in het buitenland helemaal niet geldig zijn. Leuk dat je in je thuisland geschikt bent bevonden, maar in je nieuwe land gaat dat wellicht niet op. Wat als je naar een ander land verhuist, maar de plaatselijke taal niet spreekt? Vooral als je een beroep uitoefent waarbij spreken of schrijven belangrijk is, is het goed om die nieuwe taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. De taal spreken is sowieso een voorwaarde om met je nieuwe buren te kunnen communiceren. Grote kans dat je veel sneller geaccepteerd wordt in je nieuwe buurt, als je een beetje normaal met elkaar kunt converseren.
De gevolgen
Als je je echt helemaal uitschrijft uit het land waarin je nu woont, dan zijn er nogal wat gevolgen. Kijk goed na wat die gevolgen zijn. Eventuele veranderende situaties zijn op het gebied van verzekeringen en belasting. Het lijkt wel of elke woonplaats zijn eigen regels hanteert, dus kijk goed na wat je in jouw geval moet regelen. Als je je wilt vestigen in het buitenland gelden daar vaak andere regels. Wat als je naar een ander land verhuist maar je niet uit wilt schrijven? Ook dat is mogelijk. Het kan zijn dat je dan een maximaal aantal maanden per jaar weg mag blijven. Verdiep je goed in wat mag en wat niet mag…